lauantai 6. syyskuuta 2014

Äidin sairaus, spondylartropatia.

Olen pitkään miettinyt uskallustani kirjoittaa teille tästä aiheesta, päätin uskaltaa kun olen itse vihdoinkin jotenkin saanut sisäistettyä asian. 

Spondylartropatia, mikä se on?

"Spondylartropatia tarkoittaa oikeastaan ryhmää sairauksia, mutta sitä voidaan käyttää erillisenä diagnoosina, ellei tarkka sairauden määrittely ole mahdollista. Tämmöisiä ovat mm. selkärankareuma, reaktiiviset niveltulehdukset ja Reiterin tauti, haavaiseen paksunsuolentulehdukseen ja Chrohnin tautiin liittyvä niveltulehdus, osa lastenreumasta, nivelpsoriaasi, jossa on mukana selkärankan nivelten tulehdus"


Minun tarinani:

Aloin jo ammattikoulun aikaan huomata itsessäni oireita joita en tiennyt johtuvan tästä sairaudesta, selkäni alkoi ilmoittaa kivuistaan säryllä jotka helpottivatkin levolla ja särkylääkkeekkeillä. Pystyin kuitenkin olemaan koulussa ja ajoittain hain saikkua kovien kipujen takia, lääkärin mukaan vain rasituksesta johtuvaa ja minä tietenkin uskoin.

Selkäkipujen seuraan liittyi polvikivut, ajoittain särkyä niissä ja juostessa tai loikatessa saattoi jalat pettää alta. Aloin miettimään mikä on vikana, hakeuduin kotipaikkakuntani (lue=arvauskeskukseen) terveyskeskukseen jossa lääkäri passitti tappelun jälkeen röntgeniin jonka tulos oli väljät polvet ja niistä johtuva kipu. Sain lähetteen fysioterapeutille ja häneltä sain jumppaohjeet. 


Tämän vuoden huhtikuussa sain ensimmäisen iriitin (värikalvontulehdus), katsoin telvisiota illalla ja oikeaa silmääni alkoi juilia, soitin nykyisen kotipaikkakuntani tk:seen ja sain ajan hoitajalle. Hoitaja oli nainen, hän tutki silmäni ja totesi "ei siellä mitään näy", soitti kuitenkin lääkärille joka kertoi oireiden perusteella minulla olevan alkava luomitulehdus johon hain lääkkeet eivätkä ne tehonneet. Soitto uudelleen tk:hon ja iriitti epäilynä tälläkertaa, sain lähetteen silmäpäivystykseen ja siellä tämä todettiin, 6vk hoito joka sisälti 2x silmätipat ja yöksi voide. 




Kuvassa oikea silmäni, jossa alkava iriitti"



Sain toisen iriitin kesä- vaiko heinäkuussa ja taas sama rulianssi, ensiksi tk:seen sieltä silmäpäivystykseen jossa odotat 3h että pääset vastaanotolle HUH ja siinä meinas mulla hermo pettää ja perse puutua istumisesta. Nohh sain taas lääkkeet ja onnekseni iriitti oli vasta alussa ja hoito oli vain 3viikkoa.

Hakeuduin uudelleen lääkärille, minut tutkittiin, epäilynä SRR (selkärankareuma) tämä sairaus esiintyy lähisuvussani. Sain lähetteen labraan, magneettikuviin ja reumalääkärille. Lääkäri soitti labran tuloksista "HLA-B27 geeni positiivinen" (perinnöllinen reumageeni) särähti korvaani ja sai kyyneleet silmiini, olin kuitenkin osannut jotenkin varautua tähän uutiseen. Magneettikuva oli kuitenkin ok eikä tulehdusta tällä erää näkynyt. Lääkäri kuitenkin määräsi minulle tulehduskipulääkettä (Mobic) syötäväksi ja niillä on nyt menty jonkin aikaan. 


Lääkärin kirjoittamaa; "potilaalla tulehduksellinen selkäkipu, sukuanamneesi, HLAB27-status, iriittitaipumus, potilaalla on varmastikin aksiaalinen spondylartropatia huolimatta negatiivisesta MRI-löydöksestä"

Miten tämä Spondylartropatia sitten minulla oireilee?

  • Selkäsärky niin päivällä kuin satunnaisesti yöllä. Kauaa ei pysty istua esim. tietokoneen ääressä tai makaamaan mahallaan pitkiä aikoja.
  • Selän jäykkyys joka lähtee pois venyttelyn ja liikkeelle lähdön myötä.
  • Ajoittainen polvikipu molemmissa polvissa.
  • Lonkkien kipuilu ja naksuminen.
  • Iriitti


Tämmöinen on minun sairaus ja sen kanssa on elettävä ja toivottava ettei mene tästä enää pahempaan suuntaan ja selvitään pelkästään tulehduskipulääkkeiden avulla.

Onneksi mieheni J ja perheeni on ollut tukenani <3 kiitos heille. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan asiallisesti, kiitos!